SIKÇA SORULAN SORULAR
e-Fatura uygulaması, tanımlanan standartlara uygun olarak elektronik belge biçiminde düzenlenen faturaların, taraflar arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacı ile GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından oluşturulan uygulamanın genel adıdır.
- Tüm temel ve ticari elektronik fatura türleri ile uyumlu olan Türk Fatura e-fatura hizmeti, GİB e-fatura standartlarına tamamen uygun olmasına ek olarak, değişen mevzuata göre yenilenmekte ve güncel tutulmaktadır.
- Türk Fatura, Elektronik İmza Sunucusu ve GİB Posta Kutusu ile entegre bir şekilde çalışarak e-fatura alımı ve gönderimi süreçlerini, ERP sistemleri ile entegre bir şekilde otomatik olarak gerçekleştirir.
- Fatura basım, gönderim ve kurye süreçlerini ortadan kaldırır.
- Türk Fatura e-fatura hizmeti, sınırsız kullanıcı tanımlama imkânı sağlamaktadır.
- Farklı e-fatura gönderim, alım ve arşivleme hizmet seçenekleri sunmaktadır.
- Türk Fatura, saniyeler içinde hazırlanan faturalar ile maliyetleri düşürmektedir.
- Toplu e-fatura yükleme imkânı sağlamaktadır.
- Türk Fatura Web Portal aracılığı ile, e-fatura mükellefi tarafından GİB’e iletilen fatura verisinin, her aşamada izlenebilir ve takip edilebilir olması sağlamaktadır.
- Türk Fatura, e-fatura gönderiminde oluşan herhangi bir sıkıntı durumunda veya alıcının isteği doğrultusunda, faturayı ilgili alıcıya tekrar gönderebilme imkanı sunmaktadır.
- Türk Fatura ile, fatura gönderme / alma işlemleri kesintisiz ve veri kaybı olmadan güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
- Kullanıcı dostu portal ara yüzü ile, fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemleri kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca, giden ve gelen faturaların durumu hakkında reel zamanlı bilgi verilmektedir.
- Fiziksel arşiv alanlarından ve maliyetlerinden kurtulmayı sağlar.
- Arşiv belgelerine kolay erişim olanağı sunmaktadır.
- Gelişmiş raporlama hizmeti sunmaktadır.
- Kaynak israfını ve faturalama prosedürlerindeki giderleri azaltmaktadır.
- Fatura operasyon ve arşivleme maliyetlerinin tümünde düşüş sağlamakta, muhasebe süreçlerini hızlandırmakta ve ödeme döngüsünü kolaylaştırmaktadır.
- Türk Fatura’nın uzmanlaşmış profesyonel ekibi ile, izlenebilir bakım ve anlık destek imkanı sağlanmaktadır.
- Mobil cihazlardan sağlanılan erişim desteği ile istenilen her an e-fatura hizmetine ulaşım sağlanabilmektedir.
- Fatura kaybını ortadan kaldırılmaktadır.
e-Fatura ile kağıt, baskı, posta gibi maliyetleriniz ortadan kalkarak fatura başı maliyetleriniz kuruşlar seviyesine iner, hızlanan muhasebe süreçleriniz ile verimliliğiniz artar
Yasal olarak aynı anda birden fazla özel entegratör ile e-Fatura uygulamasına dahil olmak mümkündür.
e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükellefler, birbirlerine elektronik fatura düzenlemek zorundadırlar. Alıcı e-fatura sistemine kayıtlı değilse fatura kâğıt olarak düzenlenmelidir. Aynı mal veya hizmet satışı için hem kâğıt faturanın hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232. maddesi uyarınca fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerin e-Fatura uygulamasından yararlanma imkanı bulunmaktadır.
e-Faturanın bütünlüğü ve kaynağının doğruluğu mali mühür ile sağlandığından, elektronik belge biçimini muhafaza etmesi gerekmektedir. Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-faturaları, üzerindeki mali mührü de içerecek şekilde yasal süreler dahilinde, kendi bünyelerinde muhafaza edecekler ve istendiğinde ibraz edeceklerdir.
e-Fatura kayıtlı kullanıcılarını güncel olarak görüntüleyebileceğiniz bir servistir. Buradan fatura düzenleyeceğiniz mükellefin, e-fatura sistemi içerisinde olup olmadığını sorgulamanıza yarar. Türk Fatura, bu tür web servislerini vermektedir. Ayrıca Türk Fatura Portalında da e-fatura mükelleflerinin sorgulanabilmektedir. Türk Fatura uygulamasındaki mükellef listesi saate bir kez GİB sistemindeki mükellef listesi ile güncellenmektedir.
Evet, e-faturalar GİB in verdiği bilgiler doğrultusunda TL karşılığı ve döviz kuru belirtilmek şartıyla Yabancı Para cinsinden kesilebilir. Kur bilgisi ek bir alanda ayrıca gösterilebilir
Sistemimizde kesilen e-Faturaların saklanma süresi 10 yıldır.
Hayır. Normal faturayı kesip gönderdikten sonra değişiklik yapamama durumunuz elektronik faturada da geçerlidir. Fakat göndermiş olduğunuz e-Fatura ise, faturayı karşı tarafın reddetmesi üzerine yeni bir e-Fatura oluşturulabilir, e-Arşiv ise siz bu faturayı iptal edip tekrardan yeni bir fatura oluşturabilirsiniz.
Temel faturayı e-fatura sistemi üzerinden reddetmek mümkün değildir. Ticari Senaryodaki bir e-faturayı 7 gün içerisinde reddetmeniz gerekmektedir. Bu nedenle müşterilerinizle aranızda yapacağınız ticarette temel mi yoksa ticari fatura mı keseceğiniz konusunda önceden aranızda anlaşılması gerekmektedir. Yedi gün sonunda Ticari fatura ile ilgili herhangi bir yanıt dönülmezse fatura kabul edilmiş sayılmaktadır.
e-Arşiv faturası, Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın; 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan uygulamadır.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadır. Kapsam dışında kalan ve gönüllü olarak e-arşiv kullanıcısı olmak isteyen bütün mükellefler e-arşiv Uygulaması kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturabilirler. Tebliğde belirlenen şartlar çerçevesinde müşterilerine faturaları elektronik ortamda gönderebilirler.
Hayır. e-Arşiv doğrudan web üzerinden TurkFatura’nın sağlamış olduğu arayüz üzerinden kullanabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura kayıtlı kullanıcıları matbu kâğıt fatura düzenleyemezler.
Böyle bir zorunluluk bulunmamakla birlikte bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurarak iptalini sağlayabilirsiniz.
Yıllık cirosu 25 Milyon TL ve üzeri olan ve/veya tebliğde belirtilen sektörlerde yer alan e-Fatura uygulaması mükelleflerinin e-İrsaliye uygulamasına geçmesi zorunludur.
Kontör ücreti dışında programa üyelik ya da elektronik imza tanıtma işlemleri için herhangi bir ücret alınmamaktadır.